School,  Voornemens,  Zelfzorg

Nieuw schooljaar, nieuwe plannen

Maandag begint het weer. Althans, voor ons, de leerlingen mogen nog even een dag besteden aan het kaften van hun boeken (doen ze al jaren niet meer, volgens mij) en het zich mentaal voorbereiden op wat er komen gaat (doen ze hopelijk wel, maar ik vrees het ergste). Hoe dan ook: wie deze blog al wat langer leest, weet dat ik niet alleen op 1 januari goede voornemens maak, maar ook aan het begin van een nieuw schooljaar. Dat is het fijne aan in het onderwijs werken, want ik heb gewoon 2 keer per jaar een reset-moment. Er is wel een verschil tussen de ‘new year, new me’-voornemens en de voornemens die ik nu ga formuleren, want in januari ben ik veelal bezig met persoonlijke doelen, met daarbij ook een paar professionele plannen, terwijl ik nu juist de professionele doelen voorop zet, met een licht sausje van persoonlijke doelen. Mooie manier om balans te houden, toch? Mijn eerste echte voornemen is om als ik naar school ga te zorgen voor een goede lunch. Dat betekent dat ik ofwel ’s ochtends een kwartier neem om iets voor mezelf te maken (dan kan ik gelijk mijn ontbijt-shake fabriceren), ofwel een kwartier eerder van huis ga en wat boodschappen doe bij de supermarkt die naast mijn bushalte in Voorburg licht. Bovendien ga ik ervoor zorgen dat ik ook daadwerkelijk tijd heb om die lunch te consumeren: ik heb de roostermaakster gevraagd om te regelen dat ik voor of na een pauze een uur vrij heb, want in de pauze kan ik niet pauzeren, want dan staan er doorgaans dampende pubers op de stoep.

Dat ik mezelf een rustig moment gun om te lunchen past sowieso wel in het thema van de goede voornemens, want eigenlijk gaan ze voor een groot deel over grenzen aangeven. Zo heb ik, in overleg met mijn baas, een plan ontwikkeld voor een niet-storen-beleid, waarbij leerlingen niet meer zo maar de hele dag bij mij binnen mogen banjeren – daar ga ik gezette tijden voor instellen, en misschien vraag ik onze handige TOA* wel om een stoplicht-achtig ding te maken voor op mijn deur, zodat het voor wie langs wil komen gelijk duidelijk is of het convenieert of niet. Verder ga ik proberen om maar 2 keer per dag de mail te checken (aan het begin en aan het eind), en ik heb ook een nieuw mailsysteem, want ik was zo ontzettend veel tijd kwijt met mails in mapjes doen dat het nergens meer op sloeg. Iemand adviseerde me 3 mapjes te maken: ‘actie’, ‘actie deze week’ en ‘bewaren’, en vanuit dat systeem te werken. Als ik een oude mail nodig heb, gebruik ik toch de zoekfunctie, dus dan hebben al die mapjes ook weinig zin. Tot slot ga ik ervoor zorgen dat ik, ook op de allerdrukste werkdag, tijd voor mezelf heb, om te lezen, of te schrijven, of even thee te drinken, of desnoods apathisch uit het raam te staren, want ik vermoed dat ik, als ik hier en daar even voor mezelf zorg, gewoon beter werk lever. En daar zijn alle betrokkenen bij gebaat!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.