2020,  Boek,  Boeken,  Corona,  Corona-diaries,  Cultuur,  Drinken,  Fiets,  Kleren,  Lezen,  Literatuur,  Parfum,  Schoenen,  Series

De beste dingen van 2020

Het is natuurlijk makkelijk om uitgebreid te vertellen over wat er allemaal niet goed was aan 2020 (al is dat tamelijk eenvoudig samen te vatten in ‘corona is een vieze hoer’, maar dan kan je er nog steeds lang over praten), maar ik heb niet heel lang in mijn hoofd, lijstjes, foto’s en agenda’s hoeven graven om te bedenken welke dingen allemaal heel fijn waren aan het bijna afgelopen jaar. Soms is het ook wel goed om even te inventariseren wat je wel leuk hebt gevonden, en dit is mijn overzicht.

Beste maaltijd
Voor een jaar waarin een groot deel van het jaar de horeca dicht was, heb ik het toch voor elkaar gekregen om een flink aantal keren uit eten te gaan. Ik ben meerdere keren bij FG geweest, zowel voor ontbijt als voor lunch als voor diner (het blijft de droom om dat allemaal in 1 dag te doen), ik ben ook twee keer bij Fred geweest, bij The White Room en bij Graphite. En dat waren alleen nog maar de sterrenzaken. In Leiden hebben we Bord’O herontdekt, aten we bij Wielinga en kwamen we nogal vaak bij Jeanpagne. In Maastricht at ik in mijn eentje bij Café Sjiek en bij Flavourz by Servais. Maar de beste maaltijd? Ik denk de lunch bij FG op 3 juni – zodra het weer kon ben ik met Lianne vol de horeca ingedoken en dat was op zich al heel bijzonder. Het mooiste gerecht van het jaar was overigens de oeuf en cocotte van Bord’O: een eitje uit de oven met foie gras, truffel en parmezaan.

Beste aanschaf 
Ik heb flink wat spullen gekocht in 2020. Om de een of andere reden heel veel oogschaduw, maar ook lippenstiften, en dat terwijl ik eigenlijk geen lippenstift draag, omdat ik mijn mond niet zo mooi vind. Kennelijk ben ik van plan om daar in 2021 anders naar te gaan handelen. Ik kocht een leesbril, omdat ik oud word, ik begon serums te gebruiken op mijn huid, omdat ik oud word, en ik kocht een aantal jurkjes die aan de korte kant zijn, omdat ik oud word maar niet vind dat ik ergens te oud voor ben. Ik nam een Parfumado-abonnement, zodat ik elke maand een nieuw luchtje krijg, en besteedde mijn halve vakantiegeld aan een fantastische racefiets, waar ik al 1000 kilometer op gereden heb. In november zocht ik naar de perfecte enkellaarsjes in de stijl van de Pistol-boots van Acne (discontinued) en vond ze voor €50 bij Sacha. Maar de allerbeste aanschaf is mijn Céline trio-tas. Ik heb er lang naar verlangd, flink voor gespaard en de aanschaf was een feest.

Beste cultuur 
De bioscopen waren dicht, de theaters waren dicht, ik kon niet naar concerten, maar ik heb er toch wat van weten te maken. In 2020 las ik 58 boeken en zag ik 34 films. En omdat ik natuurlijk niet ergens maar 1 beste van kan kiezen, mag ik van mezelf 3 favoriete boeken aanwijzen, en dan kies ik voor ‘The Midnight Library’ van Matt Haig, ‘Dear Edward’ van Ann Napolitano en ‘The Glass Hotel’ van Emily St. John Mandel, met een speciaal compliment aan mezelf voor het lezen van bijna 3 giga-dikke boeken, de nieuwste Robert Galbraith, de biografie van Alexander Hamilton en ‘Max, Mischa en het Tet-offensief’ (al krijg ik die laatste net niet uit voor Oud & Nieuw), samen toch wel goed voor een kleine 3000 pagina’s. Wat mij betreft was de beste film die ik heb gezien Supernova, op het jammerlijk te vroeg afgebroken LIFF. Mijn favoriete serie was Killing Eve (ik zag dit jaar seizoen 2 en 3), mijn favoriete museumbezoek was aan ‘Rothko en ik’ in het Stedelijk Museum Schiedam.

Beste lifehack 
Voor iemand die zich erop laat voorstaan dat ze best wel slim en wereldwijs is, is het een beetje gênant om toe te geven, maar goed: ik heb in 2020 de bezorgpizza ontdekt. Dat wist iedereen natuurlijk al jaren, dat het soms wel heel fijn is om eten aan huis te laten bezorgen, maar ik deed dat nooit, want Michel en ik kunnen allebei prima koken, en er is altijd wel iemand die dat ook wil doen, dus waarom zou je laten bezorgen? Nou, omdat Don Turi de allerlekkerste pizza’s van Leiden maakt, vooral de Mama Etna, met pistache, mortadella en burrata. Voor mij persoonlijk is overigens het toevoegen van een stevige hoeveelheid vezels een fijne lifehack gebleken, want daardoor heb ik mezelf eindelijk gefaciliteerd om het gewicht te bereiken dat ik wilde hebben (al weet ik zeker dat ik er ook zeker aan heb bijgedragen door elke dag te sporten).

Zo zie je maar: als je gaat opsommen wat er allemaal tof was aan 2020, valt het eigenlijk best wel mee. Althans, voor mij wel – ik hoop voor jullie ook, en mochten jullie de tofheid willen delen: de comments staan open!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.