Corona,  Corona-diaries,  Hardlopen,  Headspace,  Mindfulness

Run the run, not the race

Een paar jaar geleden heb ik een workshop ‘Mindful Running‘ gedaan. Het was een cadeau van Gerolf, die op zich de memo dat ik liever een ervaring voor mijn verjaardag krijg dan een goedbedoeld pakket van Rituals of Oil & Vinegar wel had gekregen en begrepen, en misschien ook wel dat ik het leuk vind om te hardlopen, maar waarschijnlijk niet ten volle besefte dat er aan mij tamelijk weinig mindful is en dat ik een lange weg te gaan heb voordat ik ooit in het moment zal leven. Ik vond het een geweldige middag, maar vooral omdat ik het ook gewoon gezellig vond, leuk door het bos heb gewandeld en een lekkere lunch kreeg – dat ik met mijn rug tegen een boom moest staan en een moest worden met de natuur deed me iets minder. Ik kan me sowieso bijna geen momenten herinneren dat ik ooit echt mindful ben geweest, in de zin dat ik alleen maar bezig was met wat ik op dat moment aan het doen was, zonder allerlei gedachten of gevoelens die er niks mee te maken hadden – als ik heel eerlijk ben, is dat eigenlijk alleen maar geweest toen ik verschrikkelijk nodig naar het toilet moest en nergens een publiek toegankelijke plee kon vinden. Toen was ik echt in the moment -en ik was veel liever in een ander moment geweest, dus om dat nou een overwinning voor de mindfulness te noemen lijkt me overdreven.

Ik doe echt wel mijn best hoor. Ik heb een jaarabonnement op de Headspace-app, en ik heb een meditatie-streak van bijna 120 dagen, wat wil betekenen dat ik, sinds ik de app op mijn telefoon heb gezet elke dag in elk geval een poging waag om te gaan zitten, mijn ogen dicht te doen en me met niets anders bezig te houden dan mijn ademhaling of een of andere visualisatie-oefening. Maar ik vind het wel moeilijk. Ik ben zo zen als een stokstaartje, en mijn gedachten gaan alle kanten op. Wat ik wel heel leuk vind in de app is het onderdeel ‘The Wake Up’, elke dag in de ochtend een filmpje – soms over de natuur, soms met een mevrouw die over planten vertelt, soms het creatieve proces van iemand die iets gaafs maakt, zoals kunst van Lego of schoenen in 19de eeuwse stijl. Mijn favorieten zijn ‘Generationally Speaking’, waarin dezelfde vragen aan allerlei mensen van verschillende leeftijden worden gesteld, en de peptalks op maandagochtend van de komiek Kevin Hart. Deze week zat na zijn korte energy shot een vermelding van de mogelijkheid om met dezelfde Kevin in mijn oor 20 minuten Mindful Running te doen, en dat heb ik gisteren gedaan. En dat was een stuk leuker dan diep ademhalen in het bos. Ik moest verschillende tempo’s rennen, mijn schouders losschudden, soms zei hij iets grappigs waar ik om moest lachen en zijn advies ‘run the run, not the race’ is natuurlijk heel behartenswaardig voor iemand als ik, die in the race sowieso niks te zoeken heeft. Ik heb geen snelheidsrecords verbroken, maar het was wel goed. Voor mijn lichaam en mijn geest!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.