Corona,  Corona-diaries,  Self-care,  Voornemens

Zorgen voor mezelf

Ik heb een heel rare manier van voor mezelf zorgen, in die zin dat ik het tegelijkertijd ontzettend goed en ontzettend niet doe. In de categorie ‘ontzettend goed’ valt bijvoorbeeld de hoeveelheid aandacht die ik besteed aan mijn kleding, make-up en schoenen. Op zondag bedenk ik alle outfits voor de week alsof ik een feestje of een uitgebreid sociaal leven heb en als ik me ga zitten opmaken doe ik dat alsof ik een fotoshoot of een hete date heb, terwijl ik gewoon net als alle andere mensen tijdens de lockdown de hele dag achter mijn laptop zit in een Meet met collega’s of leerlingen die vooral naar zichzelf zitten te kijken op hun eigen scherm. Ik zorg ook heel goed voor mijn culturele welzijn; ik lees veel en vaak, ik bezoek (als het mag) bioscoop, theater en concerten en ik hou ervan om uitjes in te plannen, ter ontspanning en vermaak. Bovendien ga ik elke zondag in bad, neem ik een keer per maand een dagje vrij en hecht ik er erg veel belang aan dat ik elke dag goed eet – in die zin dat ik op de calorieën let, op de eiwitten, en op de vezels. Dus op zich zou ik best tevreden kunnen zijn waarop ik mijn lichaam als tempel behandel en mijn geest als de godin die in de tempel woont.

Maar aan de andere kant behandel ik mezelf alsof ik helemaal geen zorg nodig heb. Zo heb ik mijn ogen laten testen en zou ik zowel voor bij het lezen als voor bij het televisie kijken een bril moeten dragen, maar de mooie brillen die ik voor mezelf heb gekocht (want ik had de intentie om het een voorbeeld van goed voor mezelf zorgen te laten zijn) draag ik nooit. Ik ben al heel lang niet naar de tandarts geweest, en dat is jammer, want ik vind mijn gebit op zich wel mooi maar ik wil de boel al jaren laten ontgelen, en daarvoor zal ik me toch echt bij de tandarts moeten melden. Ik weet al weken dat alle crèmes  en pillen die ik van de huisarts tegen eczeem heb gekregen niet werken (want mijn gezicht zit echt onder op het moment). Ik let niet op als ik op straat loop, waardoor ik regelmatig val en mezelf flink bezeer – zo ben ik gisteren vol op mijn rug gevallen omdat ik aan alles dacht behalve dat het glad was op straat, en vervolgens heb ik de hele dag pijn gehad, totdat Michel me adviseerde om gewoon even in bad te gaan liggen. Ik denk gewoon niet aan dat soort dingen (ik heb laatst ook een uur zitten rillen op de bank zonder dat ik zelf kon bedenken dat ik onder de warme douche moest gaan staan). Ik slaap te weinig. Dingen moeten echt gaan veranderen, want ik val uit elkaar… Ik ga klein beginnen: vrijdag heb ik een afspraak met de huisarts om iets aan die schurftige kop te doen en ik ga vanavond mijn bril opzetten. Beloofd. Aan mezelf.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.