Corona,  Corona-diaries,  Stress,  Upholder

Zondagstress

Als je bent zoals ik (wat soms een zegening is, en soms een kwelling), dan doe je alles om je aan je afspraken te houden. Het maakt niet uit met wie die afspraken zijn: met jezelf of met anderen – afspraak is afspraak. Dat heet volgens Gretchen Rubin, die een lezenswaardig boek heeft geschreven met de titel ‘The four tendencies’, een upholder. Meestal is het best handig om een upholder te zijn, want het betekent in de praktijk dat ik me prima aan diëten, fitnessplannen, planningen, deadlines en opdrachten kan houden, maar soms is het best irritant. Zo kan ik heel erg boos worden als ik een onduidelijke opdracht krijg, want ik wil op zich alles doen, maar het moet wel ergens op slaan, en ik heb ook wel de neiging om van anderen te verwachten dat ze net zo zijn als ik, wat natuurlijk niet het geval is. En soms maak ik mezelf gek met mijn eigen plannen. Zo ook vandaag. Ik heb een behoorlijk drukke week gehad, waarin ik allerlei toffe dingen gedaan heb en waarin ik voor het eerst in het kader van mijn nieuwe functie op school vier dagen naar Voorburg ben gegaan. Maar ik had ook op maandag-, dinsdag- en donderdagavond vergaderingen, voor vrijdag had ik met mezelf afgesproken dat ik een vrije dag had (wat dus betekent verplicht zo weinig mogelijk achter de computer), en gisteren had ik een klusje dat ik voor Michel moest doen. En dat levert dus op dat ik vandaag stress heb. Op zondag. Eerste Pinksterdag zelfs, dus eigenlijk is het een dubbele zondag.

Die stress wordt dus helemaal veroorzaakt door één persoon, ik dus, en gelukkig is er ook maar één slachtoffer, wederom ik dus, want ik moet ineens heel veel. Het allerlastigst is, gek genoeg, deze blog. Want in mijn planning staat dat ik twee keer per week een blog schrijf. Dat doe ik normaal op woensdag en zondag, want woensdag was mijn niet-schooldag, maar dat is het nu dus niet meer, waardoor ik in de rats ben gekomen met het schrijven van een stukje. Vrijdag kon het niet, want dat was mijn vrije dag, en een upholder werkt dus niet op een dag die als vrije dag was aangemerkt. Dat betekent dus dat ik het gisteren had kunnen (nou ja, kunnen, moeten dus) doen, maar toen ging ik sporten en boodschappen doen en er was een online panel waar ik aan mee moest doen en voordat ik het wist was de dag al zo goed als voorbij en moest ik me mentaal en fysiek voorbereiden op de finale van het Songfestival. Het gevolg is dat ik vandaag beide blogs moet schrijven, wat op zich natuurlijk geen ramp is, maar ik vind het ergens wel een nederlaag. Ik kan dit soort ellende prima opvangen door ervoor te zorgen dat ik een paar reserveblogs achter de hand heb voor als het nog een keer gebeurt, en daar ga ik de komende week zeker aan werken, want op zich heb ik helemaal geen stress verdiend – zeker niet op een dubbele zondag. Maar hoe dat zij: ik ga zo even alle andere dingen doen die ik moet doen en dan aan het eind van de dag nog een blog schrijven. En dan heb ik de boel toch weer even mooi ge-uphold.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.