Cultuur,  Cultuurweken,  Drinken,  Eten,  Kroketten,  Leiden,  Museum,  Theater

Verrassend weekend

Het was weer een goed weekend om in Leiden te wonen. Of in elk geval om in Leiden te zijn, want al het moois dat de stad te bieden heeft is natuurlijk niet voorbehouden aan de inboorling. Sterker nog, de Cultuurweken bieden voldoende reden om naar 071 af te reizen, en dan was het ook nog Verrassend Winkelweekend. Nou winkel ik zelf eigenlijk alleen maar online, dus met het winkelaspect van het weekend heb ik weinig gedaan, maar het overige aanbod was al verrassend genoeg.

20140525-125543-46543727.jpg

Zo bezochten M en ik de eerste editie van Rrrollend Leiden, een voedselfestival waarbij al het eten dat geserveerd werd uit iets op wielen moest komen. Het aanbod was heel divers, en ik heb de voedselzandloper maar even gelaten voor wat hij was. We begonnen met oesters en scheermessen van Vers uit blik, daarna heb ik mijn krokettencollectie uitgebreid met garnalen-, serranoham- en rucolakaaskroketjes bij de Haute Friture van Fritez (waar M later ook een patatje haalde), we aten Argentijnse worst, Mac & Cheese met een topping met nog meer kaas, en tot slot haalde ik nog wat uiterst bijzondere bonbons voor later. En er was ook lekkere witte wijn in leuke statiegeldglazen uit de kar van Vive Le Vin. De zon scheen, het was gezellig druk met bekenden en onbekenden, en de sfeer was prima. Een aanwinst voor de stad, en ik heb nu al zin in de volgende keer (in september).

20140525-125543-46543508.jpg

Toen we klaar waren met ons helemaal ongans eten konden we gelijk door naar het volgende programma-onderdeel: het bezoek aan Schemerstad, een echt theaterevenement. We werden in een grote boot (wij waren ingedeeld op de Watdanjûh) rondgevaren door de Leidse grachten en zagen op 5 locaties kleine theatervoorstellingen. lk vond het een prachtig avontuur – de stad is vanaf het water al prachtig, en ’s avonds nog net iets mooier, en als ik dan ook nog toneel te zien krijg, ben ik helemaal gelukkig. Vooral ‘In ons: Oorlog’ op de Oude Rijn was erg indrukwekkend, en de door de stomme film geïnspireerde slapstickvoorstelling op een terras van de oude haven vond ik leuk. De sfeer aan boord was zeer gemoedelijk en het bleef gelukkig droog. Om kwart voor 12 gingen we weer aan wal, met een heel tevreden gevoel over wat we allemaal gezien hadden.

20140526-073859-27539451.jpgZondag was er Japanmarkt bij het Sieboldhuis, een jaarlijks event, waar ik veel enthousiaste verhalen over gehoord heb, maar waar ik nooit eerder heen was gegaan. Er was ontzettend veel te zien. Om te beginnen natuurlijk de kraampjes met zo’n beetje alles wat je aan Japanse producten zou kunnen verwachten: saké, Ikebana, bonsai, prenten en allerlei eten. En dan nog een heleboel dingen waar ik geen weet van had: de knuffelalpaca’s, kennelijk heel trendy, Pokemon-pakken en Japanse poffertjes (met inktvis). Het publiek vond ik even fascinerend als wat er te koop was, want veel mensen hadden erg hun best gedaan om zich mooi aan te kleden. Ik zag meisjes (en jongens) verkleed in een soort Lolita-stijl, met pruiken, grote rokken en spannende kousen, er waren Samurai en mensen in kimono. Als ik volgend jaar terugga, en dat ga ik zeker, zorg ik dat ik niet van tevoren heb gegeten, want dan kan ik echt optimaal genieten van alles wat er werd aangeboden!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.