Big Green Egg,  Drinken,  Eten,  Uitjes

Groot groen ei

Gisteren ging ik met B en W (2 vrinden, niet het College van Burgemeester en Wethouders) naar de Big Green Egg Members’ Day. Ik was daar vorig jaar al geweest, en dat was een prachtdag. W heeft een eigen bbq-blog, waar hij en een vriend schrijven over hun ervaringen met de Weber – dat is natuurlijk vloeken in de BGE-kerk, maar goed, W ging mee als Weber-007, en B was erbij omdat hij van eten houdt, en omdat hij altijd heel enthousiast is over wat ik op mijn ei produceer. En inmiddels heb ik, tot groot verdriet van mijn accountant (‘dat is wel veel geld voor een ei’), ook daadwerkelijk zo’n unit gekocht, dus ik wilde nu zeker het het jaarlijks feest voor barbecue-nerds en extreme gadget-lovers bezoeken.

20140616-170936-61776888.jpgDe Members’ Day is elk jaar op vaderdag, en hoewel ik begrijp dat het handig is om een vaste datum voor een feestje te hebben, word ik wel een beetje chagrijnig van de hele ‘bbq-en is voor mannen’-propaganda, alsof ik een soort lelijk manwijf ben omdat ik graag een fikkie stook. Gelukkig waren er nog meer dames op de Heerlijckheid Mariënwaerdt in Beesd. Althans, op het terrein, want ik heb er weinig daadwerkelijk zien koken. Wel een boel stoere mannen met baarden en/of tatoeages, en dat vind ik prachtig, dus mij hoor je verder niet klagen. Ik kon eindelijk aan een expert de vraag stellen over wat ik eraan kan doen dat ik mijn BGE verziekt lijk te hebben omdat een deel is dichtgeroest (antwoord: kruipolie). Veel van de mensen met wie ik gezellig twitter over het ei waren aanwezig en bleken heerlijke dingen gemaakt te hebben.

20140616-170936-61776508.jpgEn wat heb ik gegeten? Alles. De Librije had een beetje een teleurstellend hapje, iets met zalm en mierikswortel en een microstukje gegrilde watermeloen, maar ik heb de indruk dat zij vooral daar zijn om kruidenmixen te verkopen. Er was een standje van een restaurant in Maasland, Bavette, waar ik heel erg nodig een keer wil gaan eten. Ik heb zwaardvis gegeten, en speenvarken, en buikspek, en zalm. Niemand waagde zich aan kip, maar dat kan ik me ook wel voorstellen, en ik heb ham uit de hooikist gegeten met gebarbecuede witte asperges. Er was een winkel met BGE-producten waar ik niets gekocht heb (ja, dat verbaast mij ook), en de zon scheen. Perfect dus.

20140616-170937-61777211.jpgHet hoogtepunt van het terrein was wat mij betreft dit jaar, net als vorig jaar, de enorme stand van de Food Fighters, een project van (onder veel anderen) IJsbrant Wilbrenninck, bij wie ik een aantal geweldige kookworkshops heb gedaan, met een grote hoeveelheid stoere mannen, die de BGE heel goed onder controle hadden, en dat resulteerde in côte de boeuf, Thaise groene papayasalade met rundvlees, coquilles met limoen, hamburgers met gesmolten eendenlever en gestoomde oesters met mango. Alles heerlijk, en daarbij waren er ook nog kleine glaasjes met lekkere cocktails. Ik ging helemaal vol (niet alleen) met inspiratie, weer naar huis. Gelukkig heb ik daar mijn eigen grote groene ei staan, zodat ik me deze zomer weer uitstekend kan vermaken!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.