Eten,  Leiden,  Uitjes

Leids lekkers

Leiden Culinair is een jaarlijks terugkerend item in 071. Op de Garenmarkt wordt dan een grote hoeveelheid tenten opgetrokken, waarin allerlei Leidse horeca-gelegenheden zich dan presenteren met hun beste gerechten. Maar ik deed er nooit zo veel mee. Ik had daar eigenlijk twee redenen voor: ten eerste leek het me altijd een beetje een rip off van het Preuvenemint in Maastricht (ik ga ook niet naar een carnavalsoptocht in bijvoorbeeld Leidschendam) en ten tweede verkeerde ik in de veronderstelling dat je bonnetjes moest kopen om die vervolgens bij restaurants in te leveren, en als ik ergens een hekel aan heb, is het wel bonnetjes. Kennelijk denkt ook iemand in de organisatie van Leiden Culinair er net zo over, want we konden gewoon met keiharde pegels afrekenen, dus dat bewaar kon vervallen, en het ‘dat is al van Maastricht’-bezwaar besloot ik gewoon te negeren. M en ik hebben ons ooit voorgenomen om op donderdagavond gezellige dingen met elkaar te doen, maar meestal hebben we het daar te druk voor, of we zijn moe van al die drukte van de rest van de week, maar deze donderdag was ideaal: ik had een afspraak om 8 uur, en eten moesten we toch, dus we meldden ons om half zes met voldoende cash bij de ingang.

20140629-181944-65984747.jpgNa een verkennend rondje kwamen we ter zake: achtereenvolgens aten we een rouleau van eend en eendenlever van ’t Fust, de proeverij van de sous-chef van Het Crabbetje (gemarineerde zalm, tonijn met een kruidenkorst, een gevuld inktvisje en een bitterbal met krab), buikspek met kreeft van Dartel, lamsbout met parelgort van de studenten van het ROC, een lamsburger met uienringen van In den Bierbengel en tot slot een kaasplankje van de Gaanderij. De fancy witte wijn die ik bij de wijnhandel die een kraampje had gekocht vond ik niet zo lekker, maar die van de reguliere bar was prima. De zon scheen en de leerlingen van het ROC zorgden er ook voor dat we nooit lang met een leeg bord voor ons bleven zitten, want alles werd meteen opgeruimd, en ze lachten er ook heel vriendelijk bij. Al met al vond ik het een groot succes: we hebben lekkere gerechtjes gegeten, er is een restaurant waar ik nu voor het echie heen wil (Het Crabbetje, want die proeverij smaakte naar veel meer) en het was gewoon heel gezellig. Alleen de herrie die de kettingzaagkunstenaar produceerde droeg niet veel bij aan de sfeer, maar ja, het was voor het goede doel, en als we een andere dag waren gegaan, hadden we er geen last van gehad. Dit event gaan we ook in 2015 bijwonen – ik heb er nu al zin in!

20140629-181944-65984193.jpg

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.