Detox,  Dieet,  Drinken,  Eten,  Juice

Een dagje detoxen

Voordat ik overging tot de aanschaf van mijn eigen juicer, ben ik in intensief overleg getreden met de dames van de Cold Pressed Juicery in Amsterdam, omdat het me wel een mooi plan leek om een dagje alleen maar sappen te drinken. Ze bieden daar pakketten aan voor 1, 3 of 5 dagen juice detox, maar ik houd eigenlijk gewoon teveel van vast voedsel om meer dan 24 uur niet te hoeven kauwen, en bovendien is M een man van bier, biefstuk en voetbal, en ik vind het toch wel gezellig om samen te eten. Maar gisteren hadden we ’s avonds ieder ons eigen plan, inclusief zelf voor je eigen eten zorgen, dus ik zag mogelijkheden. Ik haalde 6 flessen sap op, en kocht daar nog 4 shotjes en een zakje thee (waar ik dan de hele dag heet water op kon blijven schenken) voor de stofwisseling bij. Het advies was om de dag te beginnen met een glas warm water met daarin het sap van een hele citroen; klinkt woest, maar was voor mij geen punt, want dat doe ik al, waarna de shotjes geconsumeerd konden worden. Dat was niet eenvoudig. Ik begon met tarwegras (dat zou gelijk staan aan 1 kilo groente – in dat geval eet ik liever 1 kilo groente, ik ben geen koe), toen kwam de E3Live (een superpowermix met vooral algen, die smaakte alsof ik een orka aan zijn kont likte), daarna de gember (heb ik al meer ervaring mee, effectiever dan Red Bull) en tot slot de aloë vera (lief, zoet, rustig, fijn). De stofwisselingsthee bleek een beetje naar stal te smaken, maar goed, daar kon ik mee leven.

shotjes

Het was de bedoeling dat ik om de 2 uur een sapje zou drinken, want dan zou ik er keurig de hele dag mee kunnen doen, maar dat was eigenlijk niet haalbaar. Toen ik besloot dat deze dag de beste dag voor een detox zou zijn, had ik er geen rekening mee gehouden dat het dag 3 van een tamelijk intensieve yoga-workshop was, en dat ik daarna raadsvergadering had. Vermoedelijk is het handiger om dit soort fratsen uit te halen op dagen dat je verder niets anders hoeft te doen dan chillen in de zon en je laten masseren, want op een dag als deze kan ik helemaal niet om de 2 uur sap drinken. Het schema werd dus uiteindelijk: 8.00 sap 1, 9.30 de helft van sap 2, yoga van 10.00-13.00, 13.00 de rest van sap 2, 13.30 sap 3 (maar die kreeg ik niet op), 14.30-16.30 yoga, 16.31 sap 4, 19.00 sap 5 en de rest van sap 3, en 21.00 (dus tijdens de raadsvergadering) sap 6. En dan maar hopen dat ik niet enorm hangry (het snijvlak van hungry en angry) zou worden, want dat is niet yoga en al helemaal niet politiek. Het viel allemaal erg mee. De ochtendsessie van de yoga viel me erg zwaar, maar dat kon niet door de sappen komen, want ik had de twee dagen daarvoor ook ontbeten met sappen. Dat lag dus gewoon aan mij. En hangry ben ik niet geweest, al had ik wel de hele dag een beetje hoofdpijn – maar ook dat heb ik wel vaker, dus dat hoeft ook niet per se aan de sappen te liggen.

sappen

Het waren ook wel lekkere sappen. Sappen 1 en 3, The Pro en The Pick Me Up, waar nogal veel appel in zat, deden me weinig, maar The Iron Man, sap 2, die ik al eerder gedronken had, met biet, wortel, kurkuma en citroen vond ik heerlijk. The Reset, sap nummer 5 (sinaasappel, grapefruit, komkommer, citroen, gember en cayenne), was zalig en The Pret A Protein (palmkool, komkommer, peer, appel, limoen en spirulina) ook heel goed te doen. Van tevoren dacht ik eigenlijk dat ik de hele dag honger zou hebben, maar het bleek uiteindelijk vooral moeilijk om de sappen weg te krijgen. Ik zat gewoon de hele dag vol, gek genoeg wel zonder het gevoel dat ik daadwerkelijk gegeten had. Sterker nog, ik kreeg de laatste fles sap met moeite weg – ik geloof dat hij uiteindelijk pas rond 22 uur leeg was. Met het energieniveau viel het ook alleszins mee, en ik heb op de raadsvergadering niemand uitgescholden. Op de spijsverteringsbevorderingsthee heb ik 4 keer kokend water geschonken, en hij bleef de stalsmaak afleveren, dus dat zal wel een succes geweest zijn. En ja, de stofwisseling leek gestimuleerd, maar ik kan niet garanderen dat dat door de thee kwam. Het moeilijkste vond ik nog nee zeggen tegen de grote hoeveelheid chocola die fractiegenoot L bij zich bleek te hebben voor tijdens de vergadering; niet omdat ik er trek in had, maar omdat ik me verveelde en dan is chocola vaak een goed idee. Ik zou dit zomaar vaker kunnen doen, al denk ik wel dat ik de sappen dan zelf maak, want dat lijkt me best een mooi project. Het enige echte nadeel was dat ik na afloop van deze dag geen borrel kon drinken, want dan was ik natuurlijk gelijk apelazarus van mijn fiets gevallen. Dus nog maar een kopje thee…

thee

PS Was er resultaat, Susannah? Ja, 8 ons afgevallen. Maar ik moet nog even zien hoe duurzaam dat gewichtsverlies zal blijken.