Cursus,  Drinken,  Wijn,  Wijncursus,  WSET

In the pocket

Vorig jaar hebben Lianne, Vincent en ik een wijncursus gedaan. Het was de ‘basis wijncursus – level 1‘ (mooie manier om in 1 cursusnaam maar liefst 2 keer te zeggen dat er niet al te veel van je verwacht wordt), die we deden bij La Bordelaise Wijnen in Leiden. La Bordelaise (ik noem de winkel overigens al jaren De Bordelaise), is een winkel waar ik in principe graag kom, want ze hebben een prachtige selectie wijnen en champagnes en het is daar altijd gezellig, maar in de praktijk iets minder, want we doen veel boodschappen bij de supermarkt en gaan dan niet nog apart wijn halen in de stad, en bovendien drink ik eigenlijk niet zoveel. Ja, ik weet het, ik heb de schijn tegen, maar het is echt zo: ik drink vooral in de horeca. Het voordeel van een wijncursus doen die in De Bordelaise gegeven wordt is dat je Lara of Yvo als je docent krijgt, want zij werken in die winkel, en zij zijn jonge, frisse docenten die ontzettend veel weten en daar ook enthousiast over kunnen vertellen. Voor de basis wijncursus volgden we 3 lessen en maakten we een toets, die voor een deel uit multiple choice vragen, voor een deel uit open vragen over wijn-spijs combinaties en voor een deel uit proefnotities. De toets hebben we alledrie gehaald, Vincent ‘with merit’ en Lianne en ik allebei ‘with distinction’, dus dat smaakte naar meer (althans, voor de dames, Vincent besloot dat een vervolgcursus van 9 weken hem de investering in tijd niet waard was).

Dus Lianne en ik hebben vanaf maart regelmatig een woensdagavond doorgebracht in het achterzaaltje van De Bordelaise, alwaar we leerden hoe wijn gemaakt wordt, in welke gebieden de wijnen met de grote namen verbouwd worden, welke druiven je kunt gebruiken als je wijn wilt maken, wat er allemaal voor distilleerprocessen mogelijk zijn en hoe je wijn moet proeven. En nog veel meer. Deze cursus was wel een stuk intensiever dan de vorige, niet alleen omdat hij langer was, maar ook omdat er duidelijk veel meer van ons verwacht werd – waar we bij cursus 1 nog wegkwamen met ‘in Australië wordt ook prima chardo verbouwd’ moesten we nu ineens weten in welk gebied precies. En dat dan voor een forse hoeveelheid druiven en streken, en dat kwam allemaal terug in een grote multiple choice test. Geen proefnotities (waar ik best goed in ben), geen wijn-spijs combinaties (waar ik heel goed in ben), maar zuiver leerwerk dat getoetst wordt in gesloten vragen (waar ik slecht in ben). Dus dat was wel spannend – Lianne en ik hadden allebei best goed geleerd, maar het was een stuk moeilijker dan gedacht. Vandaag kwam eindelijk het verlossende woord: we zijn allebei geslaagd, met precies dezelfde score, 78 punten, dus ‘with merit’, en daar zijn we supertevreden mee. Ik ga nog door voor level 3, want zo’n streber ben ik wel, en Lianne blijft gewoon mijn proefmaatje. Maar als er verder nog iemand wijn met me wil drinken beloof ik dat ik niets zal zeggen over vinificatieprocessen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.