Champagne,  School,  Vakantie,  Wijn,  Wijncursus,  WSET,  WSET3

Huiswerk maken

Het is vakantie. Inmiddels al week 5 van 6, en waar de algemeen heersende mening is dat docenten schunnig veel weken vakantie hebben, die ze integraal op hun reet liggend en cocktails nippend doorbrengen, natuurlijk op kosten van de hardwerkende belastingbetaler, is de realiteit (helaas) anders: in de zomervakantie zit ik sowieso de eerste week huilend op de bank van pure vermoeidheid en meestal begin ik kort daarna alweer met me voorbereiden op het nieuwe schooljaar. Althans, in de jaren dat ik een eindexamenklas heb, want de stof die de leerlingen zich eigen moeten maken wijzigt elk jaar, en ik heb bij lange na niet alle Griekse en Latijnse teksten uit de Oudheid gelezen, dus dat betekent dat ik, om te weten waar ik het over heb als ik in de klas sta (vind ik wel fijn meestal) een ruime voorsprong op de kids moet opbouwen en dat kan alleen maar als ik in de zomer alvast flink op ze uitloop. Ik zou het komende schooljaar overigens geen examenklas hebben, maar mijn collega is naar Iran verhuisd en de examenstof dit jaar leek me best aardig, dus ik heb mezelf in het gat gestort. Gevolg: de halve zomer het Symposium van Plato lezen. In een DM-conversatie met Roos, een leerling uit 6V, vatte ik het boek samen als ‘Interessante dialogen over liefde en butt-sex’, waarop haar reactie ‘Getver, liefde’ was. Dat wordt dus een mooi jaar.

Daar komt nog bij dat ik me heb aangemeld voor de WSET3 wijncursus, waar ik elke dinsdagavond 3 uur onderwijs over zal mogen genieten, die ik (op 2 lessen na) ook allemaal kan bijwonen, maar de 120 uur voorbereiding op het examen die ook nog van me verwacht worden boezemen me wel wat angst in. Ik had nog hoop dat het ging om 120 uur wijn proeven en dat dan zelfstudie noemen, maar helaas, wijn in mijn kanaal gieten mag ik in mijn eigen tijd doen: er zit een fors boek bij, dat ik maar vast begonnen ben te lezen en samen te vatten. En waar ik meestal voordeel heb van het feit dat ik snel lees en snel leer, heb ik nu een donkerbruin (oh sorry, donkergranaatrood) vermoeden dat ik gewoon keihard de 120 uur huiswerk ga aantikken. In de trein op weg naar de Champagne heb ik de hoofdstukken over mousserende wijn voorbereid, zodat ik door alle kelderrondleidingen die we kregen de theoretische kennis met wat eigen ervaring kon versterken, en dat is wel goed gelukt, denk ik: als ik op mijn examen vragen krijg over de productiemethode van champagne ben ik klaar voor ze. Nou al die gebieden nog in mijn garnalenhersens stampen, want die ken ik helemaal nog niet. Over minder dan twee weken begint school alweer echt – ik verheug me op de leerlingen, en als over drie weken de wijncursus ook begint, ben ik zelf een leerling. Een beetje solidariteit met de puber lijkt me ook niet verkeerd!

3 Comments

  • des

    maar susannah ik vind jou een topwijf. Je doet al die dingen die je gewoon doet omdat je het leuk vindt (toch, tenminste, zo komt het over bij mij), en dat geeft een vrouw als ik hoop, gewoon de dingen doen die je leuk vindt, dan komt het vanzelf wel goed.

  • Susannah

    Wat een leuke reactie, dank! Ik probeer inderdaad vooral de dingen te doen die ik leuk vind – soms moet er wel een wasje gedaan worden tussendoor natuurlijk, maar in principe is dat het uitgangspunt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.