Stress,  Wijn,  Wijncursus,  WSET,  WSET3

Examen doen

De afgelopen weken was ik eigenlijk maar met één ding bezig: het examen van de WSET3-cursus. En als ik niet met dat examen bezig was, was ik bezig met mezelf op zinloze wijze afleiden van dat examen. Want zo ga ik om met stress: vluchtgedrag. Er was plenty vluchtgedrag mogelijk overigens, want ik heb natuurlijk ook gewoon nog een echte baan voor de klas, raadslid zijn kost ook tijd, en het is bijna kerstmis, dus er moet intensief geshopt worden voor anderen. Als ik ergens zenuwachtig ben, ga ik ook doorlopend intensief shoppen voor mezelf, en dat kost een boel tijd, maar nog veel meer tijd kost voor mij mijn allerergste vorm van vluchtgedrag: Candy Crush op mijn telefoon. Eigenlijk weet ik pas dat ik echt opgefokt ben over iets dat ik moet doen als ik weer een tijdverslindend spel ga zitten downloaden en dat doorlopend ga zitten spelen, terwijl ik mezelf dan steeds meer haat omdat er zoveel dingen zijn die ik beter zou kunnen doen dan snoepjes heen en weer schuiven. Studeren voor het examen bijvoorbeeld, want ik moest echt heel veel doen. Ik had ooit besloten dat ik het hele boek ging samenvatten, en dat is ook gelukt, maar wel pas heel laat, en toen moest ik eigenlijk nog alles leren. Op de dag voordat het dan zover zou zijn, maakte ik een paar papieren met enorm ter zake doende aantekeningen, maar dat was natuurlijk gewoon te laat. Prima, dacht ik, dan heb ik die maar vast voor het herexamen.

Gisteren was het dan daadwerkelijk showtime. Ik, en mijn 7 nieuwe vrienden en vriendinnen met wie ik de wijncursus heb gedaan, meldden ons in Nieuwegein in een troosteloos congrescentrum waar ook de SP een partijcongres had. Daar was verder ook iedereen die in september elders dezelfde cursus had gevolgd, en iedereen die eerder al was gezakt voor zijn of haar examen. Want zakken behoort op dit niveau zeer zeker tot de mogelijkheden: van de 8 Leidse deelnemers zouden er statistisch gezien 2 moeten zakken. En waar het oorspronkelijk ons idee was dat de statistiek in de kak kon zakken en dat er dan maar 2 extra mensen uit Rotterdam zouden moeten falen, leek het me in de laatste dagen dus heel waarschijnlijk dat ik een van de 2 statistische kogels zou pakken. Ik heb serieus overwogen om niet naar het examen te gaan, maar dan had ik veel uit te leggen gehad, dus ik ging maar, en als ik er toch was, kon ik het net zo goed serieus proberen. Het examen bestond uit 2 delen, een wijnproefdeel, dat volgens mij wel goed ging, en een schriftelijk deel, met 50 multiple choice vragen en 4 forse open vragen. Dat deel ging niet zo slecht als ik dacht dat het zou gaan, maar ik weet echt niet of ik 55% van de punten heb gehaald, en dat moet wel gebeuren als ik het examen wil halen. We zullen het zien – althans, we moeten allemaal ongeveer 11 weken wachten om het te zien, want zo lang duurt het voordat de resultaten binnen zijn. Tot dan kan ik heerlijk weer gewoon wijn drinken zonder dat ik erover moet nadenken. Cheers!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.