Corona,  Corona-diaries,  Dingen anders doen,  Lijstjes,  Voornemens

Minder shoppen: belangrijke vragen

Omdat ik dankzij corona de hele dag achter mijn laptop zit, gebruik ik mijn pauzetijd vaak om mijn bookmarks op te ruimen. Dat mocht ook weleens, want het merendeel van de linkjes is of dood, of heeft sinds 2005 niet meer een update gezien. En dan heb ik ook nog bookmarks waarvan ik niet eens wist dat ik dat ooit interessante websites heb gevonden. Zo heb ik op mijn eigen computer Swissmiss ontdekt: een mooie designblog, met niet alleen maar plaatjes, maar ook interessante artikelen. Zo las ik hier over de vragen die je jezelf kunt stellen als je op het punt staat om een ‘major purchase’ te doen, geïnspireerd op een andere blog, nota bene voor backpackers (dat is iets wat ik dus NOOIT IN MIJN LEVEN ga worden), waarin wordt betoogd dat je spullen soms echt wel goed genoeg zijn en dat je niet elke keer nieuwe dingen hoeft te kopen omdat er nieuwe dingen uitgekomen zijn). Voor mijn ‘minder shoppen’-project kan ik de vragen van Swissmiss wel gebruiken, lijkt me, maar wel met wat aanpassingen. Zo is de vraag of ik ook een tweedehands versie zou kunnen kopen voor mij een no go, want ik hou niet van gebruikte spullen. En op de vraag ‘Do I really need ‘the best’? kan ik alleen maar antwoorden door mijn wenkbrauw op te trekken. Natuurlijk. Weet je wel wie ik ben?

Maar er zijn ook wel wat vragen waar ik wat mee kan. Als ik, als ik op het punt sta om een kledingstuk, tas of paar schoenen af te rekenen, even pas op de plaats zou maken en me af zou vragen hoe vaak ik het item in het komende jaar ga gebruiken, of ik met die aanschaf een bedrijf steun waarvan ik de waarden onderschrijf en wat het product toevoegt aan alles wat ik al heb, zou ik daarmee misschien het aantal zinloze impulsaankopen een beetje terug kunnen brengen. En mijn grote blog goeroe Kat Farmer, op internet bekend als doesmybumlook40inthis (ik wil eigenlijk gewoon de Nederlandse versie van haar worden, maar dat is een ander verhaal), heeft regels bedacht voor als je in de uitverkoop in de verleiding lijkt te raken, en die regels kan ik ook nog wel een beetje tweaken. Zo moet je 3 verschillende gelegenheden kunnen verzinnen waarop je iets kan aantrekken, en drie verschillende outfits met het item en verder dingen die je al hebt samenstellen, anders mag je het niet kopen. Bovendien, en dat vind ik op zich een mooi uitgangspunt, als je in een pashokje staat (herinner je je het pashokje nog?) en je vindt wat je aanhad toen je de winkel binnenkwam leuker dan wat je aan het passen bent, dan moet je het niet kopen. En voor dingen met korting geldt: als de afgeprijsde prijs was wat het oorspronkelijk kostte en je zou het voor dat bedrag niet gekocht hebben, dan wil je het niet. Ik heb zelf nog twee, volledig eigen regels: ‘heb ik al een vergelijkbaar item?’ en ‘past dit bij wie ik nu ben?’ Dat klinkt een beetje spiritueel, maar dat is het niet – het voorkomt dat ik superprofessionele hardloopspullen ga kopen, alsof ik een marathonloper ben, terwijl ik de 10 km nog lang niet heb aangetikt. Ik voeg de vragenlijst toe aan mijn Dingen anders doen-plan voor minder shoppen, als laatste fase van de nieuwe routine – mocht ik toch iets willen open, dan moet ik onderstaande vragen naar mijn eigen strenge tevredenheid kunnen beantwoorden. En dat wordt best lastig!

  1. Past dit item bij wie ik nu ben?
  2. Heb ik al een vergelijkbaar item? Is dit item anders genoeg? Wat voegt het toe?
  3. Hoe vaak ga ik dit item het komende jaar gebruiken/dragen? En de komende 5 jaar?
  4. Kan ik 3 verschillende gelegenheden verzinnen waarop ik dit aan kan trekken?
  5. Kan ik 3 outfits samenstellen met dit item in combinatie met dingen die ik al heb?
  6. Is wat ik heb uitgetrokken om dit item te passen leuker dan dit item?
  7. Als het afgeprijsd is: als de nieuwe prijs de oorspronkelijke prijs was, zou ik dan ook geïnteresseerd zijn geweest?
  8. Steun ik met deze aanschaf een bedrijf waarvan ik de waarden onderschrijf?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.