Dingen anders doen,  Gewoontes,  Intermittent Shopping,  Kleren,  Lijstjes,  No shopping,  Shoppen,  Voornemens,  Winkelen

Binnen de lijntjes kleuren

 In mijn Dingen anders doen-project ‘Minder shoppen‘, waarvan ik op het moment diep in de 90 day challenge zit (ik denk dat ik ongeveer halverwege ben), heb ik mezelf behalve niet te pas en te onpas mijn creditcard trekken nog een opdracht gegeven, en wel een lijst samenstellen van 10 items die ik wil hebben. Als ik tijdens het project iets koop, moet het op die lijst staan. Ik loop hierin wel tegen een probleem aan, want hoewel ik er lang over na heb gedacht, heb ik nog geen volledige wish list kunnen samenstellen. Op het moment staan er maar vier dingen* op: een zwart pak (broek en jasje), een heel specifieke Adidas-jurk die op het moment niet te koop is (maar er is altijd hoop), een lange, licht oversized camel jas voor de winter en een jurk van LaDoubleJ. Bovendien had ik al van tevoren bedacht dat er dingen waren die ik sowieso mocht vervangen. Ik vind bijvoorbeeld dat er in de basisuitrusting altijd minstens 1 zwarte beha moet zitten, en zo zijn er nog wel wat items te verzinnen: een blauwe spijkerbroek, een zwarte broek van een prettige stof, een zwart shirtje met lange mouwen en een ronde hals,** een zwarte leren legging,*** een multi-inzetbare little black dress en een paar zwarte pumps. Ik bezit al die dingen op het moment, maar als ze kapot gaan of verslijten, worden er onmiddellijk nieuwe aangeschaft. En als ik zo’n aanschaf doe, dan kleur ik gewoon binnen de lijntjes, want het is mijn project, dus het zijn mijn lijntjes.

Maar ik heb mijn projectregels ook een beetje aangepast. Ik ben een boel kilo’s afgevallen door ervan uit te gaan dat 90% succesvol ook gezien kan worden als perfect genoeg, wat tot gevolg heeft dat ik mezelf ook een paar wild cards gun. Ik vind namelijk dat ik, net zoals ik op mijn verjaardag uit eten zal gaan en me daar geen seconde zal afvragen of het wel binnen de grenzen van mijn dieet past, ter gelegenheid van mijn verjaardag best een nieuwe jurk mag hebben. Het geld is geen probleem en zolang ik de uitgave niet doe om te proberen een emotie waar ik liever niet mee wil dealen te kanaliseren is er helemaal niks mis mee. En de aanschaf van de verjaardagsjurk, die inmiddels heeft plaatsgevonden, was bij lange na geen impulsaankoop. Sterker nog, ik ben er al weken mee bezig en heb ongeveer 47 jurken niet aangeschaft omdat ze vaak bij lange na niet of in sommige gevallen net niet gaaf genoeg waren. De gedachte dat ik maar 1 jurk mag kopen heeft bij mij tot gevolg dat ik zo ontzettend veel aandacht en zorg in de aanschaf steek dat ik zeker weet dat ik ontzettend gelukkig met deze jurk zal zijn, en als ik niet ontzettend gelukkig ben, gaat hij terug, want als hij minder geweldig is dan ik dacht, hoef ik hem niet. Dan hou ik het geld nog wel even op zak en trek ik op mijn verjaardag iets uit mijn omvangrijke archief aan. Daar zit toch genoeg in. Hoe dan ook bevind ik me nog steeds binnen de regels, en dat is sowieso iets om te vieren. Nou ja, dat en mijn verjaardag. En het feit dat ik straks voor het eerst in heel erg lang een nieuwe jurk heb!

* Maak je geen zorgen, ik heb nog een boel andere material goals: 2 tassen, een nieuwe Apple Watch, een nieuwe vulpen, maar dat is voor een andere keer.
** Maar dan wel 1 zo’n shirtje. Ik heb de neiging om die dingen aan te schaffen alsof ze binnenkort uit de handel gaan, en dat slaat nergens op.
*** Ik meen het. Zonder zo’n ding in mijn kast voel ik me ellendig. Ik kan niet meer zonder. Mijn huidige exemplaar is overigens niet van leer, maar van iets leerachtigs – daar staat tegenover dat ik wel een groene en een bordeaux-rode heb van echt leer. Kost een boel geld, maar dan heb je ook wat.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.