2021,  Corona,  Corona-diaries,  No shopping,  No spend,  Projecten,  Voornemens

Mijn voornemens voor 2021

Terwijl Michel op de bank koude oliebollen ligt te eten en naar het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen kijkt, ben ik me aan het verdiepen in mijn plannen voor 2021. Ik noem het voornemens, omdat dat traditioneel zo heet, maar eigenlijk zijn het eerder projecten, die uiteindelijk natuurlijk wel tot verbetering van alles moeten leiden, maar ik wil de projecten positief formuleren – zoals ik volgend jaar al zei: dan zijn ze dus geen stok om mezelf mee te slaan (laten we eerlijk zijn, die vind ik toch wel). Als ik al deze projecten uitvoer, wordt mijn leven in 2021 nog meer awesome dan het al was. Ik kan bijna niet wachten…

 1. Ik wil trots zijn op hoe ik eruit zie. Dat is op zich niet meetbaar, maar concreet betekent het dat ik op mijn voeding blijf letten, elke dag zal blijven sporten, zorgen voor groot en klein onderhoud van mijn lichaam en gezicht en mijn placebo’s vitamines elke dag innemen. Bovendien ga ik aandacht besteden aan mijn outfits en make-up (zie ook het volgende project).
 2. Ik ga een heel jaar no spend doen. Dat betekent dat ik geen kleren, schoenen, sieraden en make-up ga kopen. Ik ga elke zondag mijn outfits voor de hele week klaar hangen en de sieraden en schoenen die speciale aandacht krijgen selecteren. Ik heb namelijk heel veel spullen, en daar wil ik van genieten. Ik hou overigens wel mijn Parfumado-abonnement, want dat is tof.
 3. Ik wil creatief bezig zijn. Dat betekent bloggen, aan mijn boek schrijven, als de corona-maatregelen het toestaan een nieuw seizoen van de Gave Wijven Podcast, aan de gezamenlijke blog met Lianne werken. Misschien toch dat stand-up optreden een keertje doen, als de locaties weer open zijn.
 4. Ik ga mezelf cultiveren. Ik ga weer 52 boeken lezen, een boel films zien, series kijken en musea bezoeken. Als ik de kans krijg om iets te leren wat ik nog niet weet of kan, ga ik die kans met beide handen aangrijpen. Ik ga de enorme hoeveelheid kookboeken die ik heb gebruiken om ook op culinair gebied nieuwe dingen te leren.
 5. Ik ga dingen die ik niet meer wil hebben weggeven. Dat gaat om kleren, boeken, schoenen, apparaten, allerlei dingen die ik om de een of andere reden niet meer gebruik. Ik heb daar een Instagram-account voor gestart, en daar zal ik wekelijks 5 dingen posten die ik niet meer hoef, maar waarvan ik vermoed dat anderen er wel blij mee zullen zijn.
 6. Ik kies ook in 2021 bewust voor gaafheid. Dat betekent zorgen dat mijn leefomgeving mooi is. Ik drink elke week minstens een glas bubbels, bezoek mooie restaurants, beleef leuke reisjes met fijne mensen en heb veel tijd met en voor mezelf.

Overigens vallen zowel project 1 als project 2 onder de 90% perfect-regel, waarover later meer. Er zijn dus jokers, en die mag ik naar eigen goeddunken inzetten. Ik heb namelijk weinig zin om als een of andere terreurnazi mijn eigen regels te gaan zitten enforcen – dat past namelijk weer niet binnen project 6, en laten we eerlijk zijn: project 6 is natuurlijk het project waarvoor geldt dat ik aan het eind van het jaar het meest tevreden op terug zal kijken. Hoe dan ook: 2021 wordt een goed jaar!

2 Comments

 • Marjolein

  Mooie voornemens Susannah. Vooral die laatste ‘copy paste’ ik graag. Voor mij is dat het verlangen naar liefdevol, met aandacht leven; laat alles een keuze zijn en liever goed/weinig dan zozo/ veel.
  Ik reageer niet veel; maar wil t een keer gezegd hebben. Ik geniet van je podcasts. Vooral die waarin je een overzicht geeft van wat je leest (Evaristo!) en luistert. Daarover sprekend: Shuggie Bain al gelezen? Hoop dat je snel weer in de lucht komt
  Blijf gezond

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.