Corona,  Corona-diaries,  No spend 2021,  Projecten,  Voornemens

No spend 2021

Zoals ik al een paar keer heb aangekondigd, heb ik het plan om in 2021 geen geld uit te geven aan kleding, boeken, schoenen, sieraden en cosmetica. Daar heb ik een aantal redenen voor, waarbij de belangrijkste is dat ik van al deze dingen gewoon al meer dan genoeg heb. En dan ook echt: ik heb een enorm volle kledingkast, er liggen overal schoenen, ik heb genoeg make-up in huis om een volledig meisjesweeshuis met goed fatsoen de prostitutie in te kunnen sturen en als ik iets wil lezen, heb ik het. Daar komt bij dat ik al die dingen die ik heb eigenlijk niet gebruik, want ik koop liever iets nieuws dan dat ik op creatieve wijze aan de slag ga met dingen die ik al heb, zodat ik effectief vaak gewoon hetzelfde aanheb, of investeer in nog een zwart truitje – alsof ik nog geen zwart truitje heb of alsof dat ene zwarte truitje echt zoveel anders is dan al die andere zwarte truitjes die ik heb. Bovendien heb ik de neiging om alle rotgevoelens die ik heb op te lossen door er geld tegenaan te gooien en even iets leuks voor mezelf te kopen, als troost, en als ik heel eerlijk ben, eigenlijk ook om iets te vieren. Of omdat ik boos ben. Op het moment kan er heel weinig van de dingen die ik leuk vind; ik kan niet uit eten, ik kan niet naar de film, ik kan niet naar het museum, maar online shoppen kan altijd. Dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat ik het dan ook maar altijd moet doen.

Vandaar het project ‘No Spend 2021’. Ik heb dit al eens eerder gedaan, ik deed in 2012 mee met de Free Fashion Challenge (op een heel oude Tumblr van mij kan je daarover lezen, maar waarom zou je willen weten wat ik in 2012 deed?) en dat is wonderwel gewoon gelukt, al kwam ik op een gegeven moment wel in nood met betrekking tot zwarte maillots. Omdat ik 9 jaar ouder ben en daarmee ook 9 jaar verder in het accepteren van mijn onvolmaaktheid, zal ik het project dit jaar aanvliegen volgens de ‘perfect genoeg‘-methode, al is het lastig om in dit geval vast te stellen wat ik zou moeten doen om 90% perfect te zijn. Ik heb besloten dat ik 4 jokers krijg, zodat ik als ik naar Parijs zou mogen van La Putain Corona iets heel moois kan kopen, of zodat ik als er iets op mijn pad komt waarvoor ik qua kleding helemaal niet geoutilleerd ben die outillage alsnog op orde kan brengen. Bovendien hou ik mijn Kobo Plus-abonnement (wat wil zeggen dat ik schier onbeperkt Nederlandse boeken kan lezen – dat doe ik meestal niet, dus zo dwing ik mezelf ook eens in een andere leesrichting) en mijn Parfumado-abonnement (wat wil zeggen dat ik elke maand een klein flesje parfum ontvang – dat heb ik niet nodig, maar het is een soort methadon en voorkomt dat ik breek en een emmer Chanel ga scoren). En hoewel de economie het al zwaar genoeg had voordat ik besloot dat ik een jaartje even het geld aan mijn kant van de balk houd, lijkt het me toch wel een mooi project. Ik hou jullie natuurlijk op de hoogte!

2 Comments

  • Lucinda

    zo gaaf dat je dit doet. Ik heb als doel om minder uit te gaan geven, om mijzelf niet geheel te ontzien, maar wel veel bewuster met mijn uitgaven om te gaan. Op dit moment ook een winkelmandje bij de Douglas online klaar staan. Die ik bewust een dag heb laten staan om geen impulsaankoop te doen.

  • Susannah

    Oh dat is ook een handige methode. Ik heb ook weleens een 30 dagen regel toegepast – als ik het na 30 dagen nog wilde hebben, mocht ik het kopen. Meestal was ik het inmiddels al lang vergeten!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.