CrossFit,  PBP,  Personal Body Plan,  Sport,  Sporten

Crossfit

Bij mij in de gym staat een CrossBox. Ik loop daar meestal met een grote bocht omheen (of eigenlijk doorheen, het is een enorme open metalen constructie met allerlei uitsteeksels en ringen), want als ik ga trainen doe ik de schema’s van Personal Body Plan, en daar heb ik de box niet voor nodig. Althans, alleen als ik pull-ups moet doen, maar die kan ik niet; het is de bedoeling dat aan een stang gaat hangen en dan jezelf optrekt, maar ik blijf altijd in de eerste fase steken en hang dan als een soort mislukte aap te bungelen. Daar is die hele CrossBox natuurlijk niet voor bedoeld, want eigenlijk is hij voor lessen CrossFit. In theorie vind ik dit best een leuk sportconcept, want in een uur zou je je hele lichaam trainen, aan je conditie werken en met andere mensen omgaan (het is een groepsles), maar in de praktijk haak ik af op de gedachte dat ik me op een bepaald moment ergens moet melden voor een les, want ik weet dan precies hoe lang mijn uitstelgedrag moet duren voordat het geen zin meer heeft om te gaan. Hoewel ik 3 keer per week krachttraining doe en 3 keer per week hardloop, vind ik mezelf namelijk nog steeds ‘niet echt een sporter’, en dat is een behoorlijke mentale blokkade om elke week te overwinnen. Maar goed, iemand die ik ken doet CrossFit in Leiden, niet in een sportschool, maar op een speciale profi locatie, en hij had begrepen dat ik een soort laffe interesse had, waardoor hij me uitnodigde voor een proefles. Dat leek me wel een goed plan, dus ik heb me gelijk aangemeld.

crossfit1Ik had misschien niet het allerbeste moment gekozen voor dit experiment. Los van het feit dat ik vroeg was opgestaan om een hele dag met leerlingen over de Hoge Veluwe te lopen, was ik toen ik thuiskwam nog ‘even’ gaan hardlopen (bijna 6 kilometer), waarna ik snel heb gegeten en toen op de fiets ben gesprongen voor de CrossFit. Want als ik vooruit mag lopen op de conclusie: als je dit doet, hoef je echt die dag niet zo heel veel andere activiteiten te vervullen. Maar dat wist ik dus niet. Ik meldde me bij Jeroen, die me vertelde dat de les gegeven zou worden door een andere Jeroen, me vroeg of ik blessures had en me rondleidde door de locatie. De kleedkamers waren prettig (mooie douches ook), en het zag er allemaal mooi uit: heel nieuw, met een nog grotere metalen constructie dan bij mij in de gym en leuke motiverende posters. Naast mij deden er nog 2 mensen mee aan de proefles, een jongen die net terug was uit Zuid-Afrika, waar hij veel CrossFit had gedaan, en een Belgisch meisje dat karate had gedaan op hoog niveau. Allebei aanzienlijk jonger dan ik, dus dat was fijn, want dat betekende dat ik ieder competitief aspect van de les onmiddellijk kon laten lopen – die mensen gingen mij er gigantisch uitlopen. Er was ook een man die met een masker op trainde, zodat hij minder zuurstof binnen zou krijgen, hetgeen hem vermoedelijk meer trainingseffect op zou leveren, maar ik vond het er eerlijk gezegd vooral eng uitzien.

crossfit2Jeroen gaf ons een uitgebreide inleiding over wat CrossFit was en hoe de les was opgezet. Eigenlijk heet het geen les, maar een Workout Of the Day, een WOD, die elke dag dat je gaat dus anders is (ik vermoed ook dat het niveau van de deelnemers van invloed is op de WOD). Voor de WOD doe je een warming-up. In ons geval waren het squats (die kan ik), sit-ups (die kan ik ook) en pull-ups (mislukte aap), die vervangen konden worden door ring-rows (die kan ik wel). Na de warming-up had ik op zich wel zin in een tukje, maar helaas, toen begon het echt. We leerden hoe een wall-ball (je houdt een enorm zware bal vast, squat, komt omhoog, gooit de bal hoog tegen de muur, vangt hem op en squat weer) werkte, en wat een burpee was (als je dat nog niet weet: houden zo), zodat we voorbereid waren voor de daadwerkelijke WOD: 200 meter rennen, 12 burpees en 12 wall-balls, en dat zo vaak herhalen als je kan in 12 minuten. Dat betekent dus dat, hoewel het een groepsles is, iedereen op zijn eigen tempo en niveau kan trainen, en dan is het dus niet heel erg als je niet zo snel en zo goed bent als de anderen. In mijn geval was vooral het rennen een probleem, want ik heb niet de allerbeste conditie en ik had dus al hardgelopen, waardoor ik al snel achter de andere twee kwam te zitten en aan het eind ook echt laatste was geworden.

crossfit3

Bij de meeste groepslessen die ik gevolgd heb zit een cooling down, maar daar doen CrossFitters geloof ik niet aan, want nadat de resultaten op het bord geschreven waren, konden we overgaan op datgene waar we alledrie enorm behoefte aan hadden: water drinken en zitten. Ook een soort cooling down natuurlijk. Jeroen rondde het netjes af met ons en vertelde over het vervolgtraject, een driedelige inleidende cursus op maandag-, woensdag- en vrijdagavond. Ik heb me ooit voorgenomen om me niet in te schrijven voor dingen als ik stijf van de adrenaline sta, en dat is in dit geval wel een goed idee, want ik moet echt even goed kijken of er een week is waarop ik op alle drie de avonden kan. Het lijkt me namelijk best leuk om die basiscursus te doen, zodat ik er een goed oordeel over kan vellen, maar ik weet niet of CrossFit echt wat voor me is. Los van het feit dat het groepslessen op vaste tijden zijn en ik een behoorlijk volle agenda heb, ben ik eigenlijk wel tevreden over wat ik op het moment al sport, dus ik zie me het er niet echt inpassen. Maar een zomerromance met een enorme metalen constructie, dat kan natuurlijk best. Ik denk dat augustus CrossFit maand wordt!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.