Bad,  Drag race,  Ritueel,  Self-care

Rituelen voor mezelf

Toen we nog vol in de corona-periode zaten (of misschien was het wel de eerste keer dat we vol in de corona-periode zaten, de tijd zal het leren) zette ik een heel systeem op met een ritueel dat ik aan het eind van elke maand zou uitvoeren. Dat voer ik nog steeds uit, al zijn mijn make-up kwasten op het moment best goor, dus dat behoeft enige aanscherping, maar ik heb nog wel meer vaste dingen die ik op vaste momenten doe. Zo schrijf ik elke maandag dat ik op school ben de namen van de leerlingen die die week jarig zijn met een glasstift op de ruit van mijn kantoor, om ze te feliciteren – een heel handige manier om op zich al aan het werk te zijn zonder dat ik gelijk intellectueel vol aan de bak ben, want mijn brein komt meestal een kwartiertje later op school aan dan de rest van mij. Maar bij het onderzoeken naar wat ik doe in het kader van tijd voor mezelf, op het moment het centrale thema van het membership van Structuurjunkie (waar ik me voor het komende jaar aan gecommitteerd heb en waar ik nu al veel plezier van heb), ben ik ook even gaan nadenken over hoe ik tijd voor mezelf weet te vinden, en het valt me op dat ik dat vaak doe op vaste manieren en op vaste momenten. Zo vind ik het heerlijk om het eind van de dag te markeren door mijn make-up van mijn gezicht te halen en allerlei crèmes erop te smeren. Ik haal dus letterlijk mijn werkhoofd eraf en ga als goed gehydrateerd privé-persoon de avond in.

Over de self-care sessies die ik elke zondagmiddag doe heb ik eerder al geschreven. De afgelopen weken heb ik er bewust voor gekozen om niet in bad te gaan als onderdeel van dit ritueel, want het was verschrikkelijk heet en we werden aan alle kanten opgeroepen om geen onnodig gebruik van water te maken – ik zou op zich best kunnen beargumenteren dat ik het absoluut nodig heb om op zondag in bad te liggen, maar dan zou ik wel een beetje een egoïstisch mormel zijn die zichzelf belangrijker vindt dan de natuur, en dat wil ik niet. Kortom: ik heb geleerd dat ik ook heel prima met een maskertje op mijn smoel op de bank kan zitten en allerlei andere tut-dingen kan doen zonder honderden liters drinkwater te verspillen. Voordat ik dit ritueel op zondag uitvoer, heb ik er nog een: ik vul mijn planner in voor de komende week. Daar trek ik een uurtje voor uit, en dan weet ik precies wat me te wachten staat en tegen hoeveel mensen ik ‘ja’ of ‘nee’ zal moeten zeggen als ze weer met een leuk idee komen voor iets wat ik zou kunnen doen. Mijn laatste ritueel is relatief nieuw: op zaterdagochtend, als Michel nog slaapt, ga ik beneden op de bank een aflevering van RuPaul’s Drag Race (nu Canada’s Drag Race, want die heb ik nog niet gezien) kijken, met een kopje thee en een spelletje op mijn telefoon. Dat duurt een uur, en dat uur is helemaal voor mij. Want er zijn plenty dingen die ik met anderen doe die ik ook als tijd voor mezelf zie, maar echte tijd voor mezelf is ook tijd met mezelf. En daar tuig ik graag een ritueel voor op!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.